Gdzie na tapas? 3 kultowe bary na Barri Gòtic!

Propozycja trzech barów tapas jak głód złapie podczas spaceru po Barri Gòtic. Miejsca sprawdzone i pyszne, klasyczne, w moim ulubionym tawernianym stylu. 


1. Bar La Plata

 

Absolutny numer jeden wśród moich ulubionych barów, zwłaszcza na przypadkową przekąskę. Taki sam od 70-ciu lat i niezmiennie pyszny. Mały, tradycyjnie udekorowany bar, którego specjalnością są smażone na chrupiąco rybki i młode wino w małych szklaneczkach lub pite prosto z porrón (dzbanuszka z wydłużonym dziubkiem, z którego wino wlewa się prosto do gardła!). Ucztę warto zacząć od rybek właśnie w towarzystwie sałatki z pomidorów ze słodką cebulą, zagryzać pan con tomate, znaczy chlebem natartym pomidorami, a na deser domówić pincho de butifarra (kanapeczkę z białą kiełbasą) lub z anchois. Nie zapomnijcie oddać wszelkich honorów Pepe, barmanowi, który pracuje tam od ponad 40-tu lat! 

 

Bar La Plata

www.barlaplata.com

Carrer de la Mercè, 28, 08002 Barcelona

 

2. Bar Celta Pulpería

 

Przy tej samej ulicy, carrer de la Merce, polecam wstąpić na gotowaną ośmiornicę, specjalność Baru Celta jak nazwa pulpería (pulpo – ośmiornica) wskazuje. Jest miękka, rozpływająca się w ustach, skropiona oliwą i posypana papryczką. Do niej smażone chipirones (małe kalmary), smażone zielone papryczki (pimientos de padrón), małże (mejillones) gotowane w ostrym pomidorowym sosie lub tradycyjna barcelońska ostra bomba (kulka ziemniaczana z mięsnym nadzieniem) i koniecznie wino Albariño pite z białych miseczek! Gratka dla miłośników owoców morza, bo zjedzą tu krewetki z rusztu, mątwę, navajas (podłużne muszle ensis), kalmary i inne przysmaki, których nawet jak nie będą potrafili nazwać to pokażą w witrynie. Pycha, na obiad i wieczorne picoteo (przekąski), bo otwarte cały dzień. 

 

Bar Celta Pulperia

www.barcelta.com

Carrer de Simó Oller, 3, 08002 Barcelona

 

3. El Tropezón

 

Na rogu ulic Regomir i Gignàs warto wejść do niepozornie, żeby nie napisać obskurnie wyglądającej tawerny El Tropezón, a to głównie dla podawanych tam patatas bravas. Ich smażone ziemniaczki w plasterkach polane są ostrym sosem alioli i choć mocno tłuste należą do jednych z lepszych w mieście. Chistorras (cienkie paprykowe kiełbaski) na chlebie, grrrrruba tortilla de patatas i doskonała bomba dopełnią uczty. Nie dla wrażliwych żołądków, nie dla wegetarian, ale warto zaryzykować 😉

Bar El Tropezon

Carrer d’en Gignàs, 20, 08002 Barcelona

 

Jedzcie, pijcie, na zdrowie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *