De tapeo! – czyli pyszna sztuka jedzenia tapas, co jeść i jak to podają.

huevos rotos con jamon

Tapas, ładnie spolszczone na tapasy, to talerze, talerzyki, miseczki i półmiski pełne różnorodnych przekąsek.

Największym z możliwych błędów popełnianych przez przyjezdnych podczas jedzenia tapas jest smutne siedzenie każdy nad swoim talerzem. A chodzi przecież o dzielenie się, próbowanie, kosztowanie, „picar”! Śmichy, chichy, sprzeczki, co kto lubi, chaos podczas zamawiania, domawianie, powtarzanie, piwo, wino, sangria (jak dla mnie to w ostateczności, bo nie przepadam…). Najpierw dostajemy napoje, potem na stół wjeżdża pan con tomate, następnie pomału inne pyszności i zaczyna się uczta smaków i aromatów, wszyscy dziobią po trochu z każdego talerza, czasami nawet nie mamy swoich, tylko widelczyki i wszystko z całości.

cropped-olivas2.jpg

 

Dużo tu smażonych przysmaków, dosyć ciężkich, ale tak ucztuje się tylko od czasu do czasu! Na co dzień możemy zadowolić się kawałkiem tortilli lub oliwkami do wermutu czy popołudniowego piwka. Na południu i w centrum Hiszpanii taka przekąskę dostaje się do napitku gratis. Niestety nie w Katalonii…

455

 

Najpopularniejsze tapas:

PATATAS BRAVAS klasyk nad klasykami, smażone ziemniaki z salsa brava (ostry sos pomidorowy, często zastępowany sosem majonezowym), występują też w wersji PATATAS ALI OLI tj. z czosnkowym majonezem

TORTILLA DE PATATAS placek ziemniaczano-jajeczny (występuje też w wersjach z cukinią lub szpinakiem)

HUEVOS ESTRELLADOS cienko lub grubo krojone frytki z sadzonym jajkiem i szynką lub chorizo

IMG_0837

PIMIENTOS DE PADRÓN małe, zielone papryczki, smażone na głębokim tłuszczu i posypane gruboziarnistą solą, uwaga! czasami trafiają się ostre!

CROQUETAS małe smażone krokiety, mogą być z szynką, z grzybami, z dorszem, ze szpinakiem…

1249

EMPANADILLAS smażone, nadziewane pierożki

EMPANADA GALLEGA pieczony placek nadziewany najczęściej tuńczykiem i warzywami, choc w zasadzie spotyka się go z wszelkimi nadzieniami mięsnymi i rybnymi

IMG_1774

LACÓN A LA GALLEGA gotowana szynka po galicyjsku posypana słodką papryczką w proszku

IMG_1780

PULPO A LA GALLEGA gotowana ośmiorniczka podawana na plasterkach gotowanych ziemniaków, posypana słodką papryczką w proszku

IMG_2367

CALAMARES A LA PLANCHA kalmary (małe lub duże) z grilla

calamares a la plancha

CALAMARES A LA ROMANA smażone krążki kalmarów w panierce

GAMBAS AL AJILLO krewetki zapieczone w czosnku

GAMBAS A LA PLANCHA krewetki z grilla

PESCADITO FRITO smażone, panierowane szprotki

CHIPIRONES A LA ANDALUZA malutkie kalmarki panierowane i smażone na głębokim tłuszczu

SARDINAS A LA PLANCHA grillowane sardynki

BOQUERONES/ANCHOAS EN VINAGRE marynowane szprotki lub sardele

MEJILLONES AL VAPOR małże gotowane na parze

IMG_1800

MEJILLONES A LA MARINERA małże po marynarsku

mejillones a la marinera

ALMEJAS A LA MARINERA muszle po marynarsku

CHORIZO paprykowa kiełbasa – możne być podawana jako wędlina na zimno lub smażona na ciepło

MORCILLA kaszanka z ryżem, podobnie jak chorizo podaje się ją i na ciepło i na zimno

JAMÓN IBÉRICO narodowy skarb Hiszpanów – cieniutko krojona szynka z mięsa iberyjskiej świni, zasługuje na osobny artykuł!

 

 

Kilka wskazówek:

a la gallega – po galicyjsku, tzn. ugotowane i doprawione słodką papryczką w proszku

a la andaluza – po andaluzyjsku, tzn. obtoczone w panierce i smażone

 

Smacznego!

P.S. Do niektórych tapas odniosę się szerzej w kolejnych wpisach, wkrótce też więcej zdjęć i lista lokali!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *